Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elektrárna

7. 2. 2008

Koryto dnešní Ploučnice je přehrazeno několika jezy. Půjdeme-li po proudu od Benešova n.Pl.,první nalezneme v prostoru Benaru O5, kde voda pohání elektrárnu v továrně NIKOH. U Eliščina údolí se dělí Ploučnice na náhon, který přivádí vodu k továrně v Jedlce. Zde poháněla voda Kaplanovu turbinu, ta však byla před mnoha lety zničena.

Obrazek Další jez nalezneme až za mostem v Malé Veleni. Odtud se voda žene v podzemí do elektrárny, která zásobuje elektřinou Benar v Benešově n.Pl. Pracuje prakticky bez přestávek. Elektrárna byla postavena pro firmu Matouš v roce 1919, do provozu byla dána v roce 1925. Byla napojena na 600 metrů dlouhou dřevěnou rouru, která byla v roce 1948 odstraněna a na jejím místě vybudován nový betonový náhon. Srdcem elektrárny jsou 2 Francisovy turbíny se synchronními generátory s instalovaným výkonem 300 kWe a 400 kWe. ObrazekNapř. za rok 2006 vyrobila 1,587 GWh elektrické energie. Dříve zaměstnávala celkem 6 lidí, dnes obsluhuje česlice i elektrárnu jeden člověk. MVE Malá Veleň (MVE – malá vodní elektrárna), stejně jako další dvě – MVE Benešov n.Pl.( Kaplanova turbína 280 kWe) a MVE Valkeřice (dvojitá Francisova turbína 576 kWe), patří firmě A-ENERGY s.r.o.

Elektřina byla v Malé Veleni zavedena v roce 1912. Současně byla instalována elektrická pouliční světla. Když ale v roce 1945 přišli čeští osídlenci, nebyla tato pouliční síť použitelná.

Pouliční osvětlení bylo obnoveno až v roce 1954, kdy bylo 28. října slavnostně zapnuto.

 

Náhledy fotografií ze složky Soutěsky